Duuu, vi är hääär nu!

 

Min fru, som rycker mig frenetiskt i armen, är inte bara överväldigad av vad hon ser, hon är dessutom mycket exalterad av sin egen situation att äntligen vara just där hon är. Vi går på en av avenyerna strax söder om den stora parken i New York City och året är 1988.

 

Några timmar tidigare hade vår röd-vita DC10-a från Northwest Orient landat på JFK, Kennedy Airport utanför New York. Under inflygningen strök planet på låg höjd över hundra-tals hustak under vad som verkade vara flera minuter. Här bor min kusin sade min fru och spanade uppmärksamt ut genom kabinfönstret. Vi hade avverkat första etappen av vad som skulle bli en treveckors Stora Amerikaresan med en veckas förlängning för bad i Florida.

 

Att ta sig genom och ut från flygplatsen eller som det egentligen är – att ta sig in i USA är inte gjort i en handvändning. Passkontrollen innebär ofta långa köer och flera blanketter som många försöker fylla i på stående fot. Väl ute på andra sidan märker man direkt att pulsen är några snäpp högre här redan innan man kommit in till sta’n. Det kan bero på att det är så mycket av allting. Det till exempel bara vimlar av gula taxibilar. Bara att komma utanför den väldiga flygplatsen tar sin tid.

 

Resan in till Manhattan och vårt hotell gick med buss och vår reseledare hade redan visat prov på att han kunde sina saker. Allt var lugnt och vi iakttog förundrat omgivningarna under bussfärden inte minst den berömda New York Skyline med World Trade Center’s tvillingtorn. Trafiken anses väl vara lite hetsig i New York och visst blir det köer ibland men som i alla riktigt stora städer så vet alla att enda chansen till att det ska fungera är - att man hjälps åt.

 

Vårt hotel Penta låg vid 7-de avenyn och 33-de gatan. Efter att ha fått in våra grejor på rummet så var vi snabbt ute på sta’n igen. Vi skulle ju bara stanna här i tre nätter så det gällde att ligga i lite. Visserligen hade vår guide ett ganska fullspäckat program för oss men emellanåt fanns tid för egna strövtåg in the Big Apple. Jag hade sedan länge varit inställd på att besöka USA och New York vid tillfälle men för min fru var det annorlunda. Hon hade sedan länge gett upp tanken på att någonsin komma till New York.

 

Just därför var hon kanske lite mera upphetsad än vad jag var men det måste medges att jag var minst lika imponerad av vad vi såg och nyfiken på det vi ännu inte sett. Kanske är alla guider lite överbeskyddande, vad vet jag, men när vår guide sa att vi inte borde gå på 42-a gatan sent på kvällen så betydde det nästan med automatik att: Jag tog frun med mig och vi gick till 42-a gatan ganska så sent på kvällen. Vi gick västerut en bit men när vi kom fram till 9-de avenyn så var det så mörkt på gatan så jag fann det lämpligt att vända.

 

Men vi har varit på 42-a gatan på kvällen och inget hände. Naturligtvis höll jag på att säga – för man måste ju ha lite uppsikt omkring sig så man inte hamnar i något besvärligt läge… Fler än en gång under denna New York-vistelse kände jag väl ungefär som min fru: Jag är här nu! Och det är väl inget konstigt med det. Staden är något av hela världens huvudstad.

 

Vi visste redan att vi skulle komma tillbaka hit flera gånger men på den fjärde dagen fortsatte resan mot Washington D.C. de dryga 30 svenska milen med buss. Den Stora Amerikaresan fortsatte enligt följande:

 

Stora Amerikaresan dag för dag

 

22/4 1988 4 veckor

 

DAG 1: SKANDINAVIEN-NEW YORK. Redan på väg mot det stora äventyret i Northwest Airlines jumbojet börjar det dofta Amerika. Northwest Air­lines är ett framgångsrikt amerikanskt bolag med ett mycket stort nät över hela världen. Kabinpersonalen utstrålar det positiva och lättillgängligt glada som vi kommit att förknippa med USA-service. En vällagad middag serveras innan det är dags för långfilm. Lätta­re måltid innan landningen på JF Kennedy Airport vid New York. Tre kvart in till Manhattan. Vilken upp­levelse att se profilen för första gången! En kvälls­promenad on the avenues.

 

DAG 2: NEW YORK. En rundtur över hela Manhat­tans visuella utbud, från Harlem i norr till sydspetsen med utsikt mot Frihetsgudinnan: Lincoln Centers no­bla fasader, Rockefeller Centers myrstack av butiker, restauranger, kontor och levande arkitektur, China­towns etniska magi och tusen detaljer ger Dig Ditt livs panorama! Efter lunch väntar egna strövtåg längs världens mest spännande gator. Vid den gemensamma välkomstmiddagen, som guiden arrangerar, jämför alla sina intryck. Pris ca US$ 25-30.

 

DAG 3: NEW YORK. En extra tur med stadens tunnelbana ger Dig en alldeles speciell upplevelse. Vi sti­ger av vid City Hall och promenerar över till World Trade Center, New Yorks högsta byggnader. Bara hissresan upp är värd entrén. Utsikten häpnadsväckan­de. Via Wall Street, finansgatan (en mycket smal liten historia) tar vi oss till Fulton Märket, stadens jättemar­knad för matglada. Många trevliga restauranger för individuell lunch. Området är nyrestaurerat och fungerar som open-air-museum. Pris för turen ca US$ 14. Eftermiddag och kväll är fria för egna upptåg.

 

DAG 4: NEW YORK-WASHINGTON D.C. Vi tar plats i en bekväm Iängfärdsbuss, som via ett kort be­sök i Philadelphia tar oss till Washington D.C., ett av` världens politiska centra. Stadsrundturen visar några av de mest kända byggnaderna. Vita Huset och kongress-byggnaden andas betydelse. Arlingtonkyrkogårdens stillhet hyser bl.a. bröderna Kennedys gravar. På kvällen kanske musik i Kennedy Center eller middag i bohemiska Georgetown.

 

DAG 5: WASHINGTON DC-PHOENIX & SCOTTSDALE. På morgonen gör vi en tur till Flyg­och Rymdmuseet som presenterar hela den dramati­ska historien från bröderna Wright och Charles Lind­bergh ända fram till våra dagars rymdfärjor! Finns det möjlighet besöker vi också Vita Huset. Amerikanskt inrikesflyg för oss bekvämt till Phoenix i Arizona. Här är det praktiskt taget alltid sommar. Buss tar oss till förstaden Scottsdale, en av landets mest uppskattade semesterorter.

 

DAG 6: SCOTTSDALE. Varva ner vid en härlig swimmingpool i himmelskt klimat. Eller handla i för­föriska varuhus och butiker. Känn Dig som en cowboy och hyr en häst. Rid rätt ut i öknen! Gör vi det tillsammans kan vi ordna cowboymåltid vid en läge­reld.

 

DAG 7: PHOENIX/SCOTTSDALE-LAS VEGAS, Färden går vidare mot Las Vegas, staden som gjort konst av neonlockelserna. Spelgalen eller ej, här bara måste du försöka! På kvällen ser vi en jätteshow på något av de eleganta ställena längs the Strip. Här är allt lyxhotell och barer. Man undrar var befolkningen bor! Kvällsturen kostar ca US$ 30-45.

 

DAG 8: GRAND CANYON. Den här dagen kan Du ägna åt något som förmodligen blir Ditt livs ut­flykt. Boka helst redan i Sverige så ni är säkra på att komma med (pris ca US$170, inklusive lunch). Med små flygplan flyger vi upp längs Grand Canyon, som på sina ställen är 2 km djup! Färgskalorna skiftar från djupaste rött till starkaste gult och klippornas profiler minner om hundratals Western-filmer: En busstur tar, oss runt i marknivå, där allt nästan verkar ännu större. Vi är tillbaka i Las Vegas i tid för Dig som vill se ytterligare en show.

 

DAG 9: LAS VEGAS-SAN FRANCISCO. På mor­gonen flyger vi till San Francisco där vi direkt vid an­komsten ger oss ut på stadsrundtur. Upp och ner i backarna i denna vackra stad. Husens charm och sta­dens fläkt gör den olik. alla andra städer i USA. Cable cars rullar fortfarande. Golden Gate-brons väldighet vid Stilla Havsstranden gör dig andlös. Middag blir  det i Fisherman's Wharf-omrädet, på någon av de pit­toreska fiskrestaurangerna.

 

DAG 10: SAN FRANCISCO. Ytterligare en dag här ger Dig möjlighet att göra en utflykt till Muir Woods, där jätteträden bildar trollskog i sagolik natur. I konst­närsstaden Sausalito kan Du genomsöka gallerierna el­ler studera livet på husbåtarna. Eftermiddagen tar Du staden som Du vill. Kanske middag i Chinatown, den största utanför Asien.

 

DAG 11: SAN FRANCISCO-LOS ANGELES. Mor­gonflyg till jättestaden vars förorter är filmens cen­trum: Hollywood och Beverly Hills. Stadsrundtur di­rekt med besök vid klassiska Manns Chinese Theatre med alla stjärnornas avtryck i cementen! Vårt hotell ligger i Anaheim. Motorvägsrondellerna är en utfärd bara de.

 

DAG 12: LOS ANGELES-DISNEYLAND: Vem har inte drömt om detta nöjesfält i lyxklass! Allt är precis så underbart som i den sagovärld Du lärt Dig som li­ten.

Anläggningen ligger nära hotellet så Du kan göra dagen i två etapper. Allt är fräscht och välskött. Man känner att USA KAN underhållning. Dina barn och barnbarn kommer att bli gröna av avund.

 

DAG 13: LOS ANGELES~SAN DIEGO. Två tim­mars bussfärd i en bekväm längfärdsbuss för oss till San Diego Efter ankomst fortsätter vi mot Mexico. I Tijuana möter vi en annan puls och en sydamerikansk färgglädje. Handla läder och textilier. Ät lunch med kryddig framtoning. Ca. US$12 kostar det här upp­friskande kulturbytet.

 

DAG 14: SAN DIEGO Dagen är fri till egen disposition, men vi kan rekommendera ett besök på Sea - World. En av världens största akvarieanläggningar; där Du får se olika shower med späckhuggare, sjö­lejon och delfiner. Pris ca US$ 20.

 

DAG 15: SAN DIEGO-SKANDINAVIEN. Idag på­börjas hemresan. Flyglinjen går via Minneapolis och New York och eftersom vi nu flyger österut går timmarrea extra snabbt. Vill Du stanna ytterligare en tid i USA, så kan Du göra det. Får vi rekommendera lite sol och bad på Hawaii eller i Florida. Om Du väljer förlängning så sker den på egen hand, utan vår färd­ledare.

 

DAG 16: ANKOMST SKANDINAVIEN. Många upplevelser rikare landar Du idag på din slutdestina­tion. Tack för den här gången och välkommen åter på en av våra Grand Tours.

 

Göran Eriksson